Terkini ! Australia Jumpa "Titik Pejal" MH370

SYDNEY: Pihak berkuasa Australia berkata, mereka menemui 'titik pejal' di dasar laut dalam usaha pencarian sonar pesawat MH370 tetapi sebahagian besarnya mungkin bahan geologikal.

Sekumpulan pakar sedang membuat kajian sonar di kawasan yang belum pernah dikaji sebelum ini di bahagian selatan Lautan Hindi, sebagai persediaan untuk melakukan kajian di dasar laut bagi mencari pesawat terbabit yang hilang ketika membawa 298 penumpang dan anak kapal.

Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) berkata penggunaan alat sonar itu boleh menyatakan sejauh mana dalamnya air di kawasan berkenaan serta komposisi dasar laut di kawasan pencarian.

"Sonar itu boleh mengesan tahap kekerasan, walaupun ia tidak boleh membezakan antara kekerasan logam pesawat dan batu di dasar laut," kata jurucakap ATSB.

"Kebanyakan titik keras yang dijumpai besar kemungkinan adalah bahan geologikal dan bukannya objek buatan manusia," katanya.

Penerbangan MH370 hilang ketika dalam perjalanan ke Beijing dari Kuala Lumpur pada 8 Mac lalu.

Pemetaan dasar laut yang dilakukan sebelum ini mendapati bahawa kesan yang ditemui itu adalah kesan gunung berapi tidak dikenali di dasar laut.

ATSB berkata dengan mengesan objek keras, pihak pakar

akan memaklumkan sama ada siasatan lebih mendalam perlu dilakukan ketika usaha pencarian itu dibuat di kawasan perairan dalam. - AFP

No comments