Razifdi fitnah lagi oleh Pas Terengganu!!


Persatuan Anak Terengganu di Perantauan (Perantau)  sebuah NGO yang di naungi oleh PAS Terengganu telah menyebarkan satu program perhimpunan wacana rakyat yang  bertempat di Dewan galeri MPAJ

Pada 15 februari ini bagi menbincangkan isu khazanah bukit besi yang di anggap lenyap tanpa jawapan.

Dimana Antara pembentang kertas kerja jemputan yang telah di kemukakan di dalam tentetif program tersebut iaitu Dato’ Ahmad Razif, Menteri Besar Terengganu, Dato Raja Bahrin Shah, Ahli Parlimen PAS Kuala Terengganu dan Pengerusi Gerakan PAS Anak Terengganu Insaf ( GANTI).

Tetapi apa yang mengejutkan jemputan program tersebut kepada Menteri Besar Terengganu adalah fitnah terhadap beliau kerana beliau tidak di jemput atau dimaklumkan bagi pembentangan kertas kerja tersebut kerana isu berkaitan bukit besi itu adalah fitnah yang telah di lemparkan kepada beliau oleh Pesuruhjayanya PAS Terengganu, Satiful Bahri Mamat dan beberapa pimpinan PAS termasuk ketua pemuda PAS Dungun sehingga ada membuat laporan polis dan SPRM. 

“Kita (PAS) buat laporan kepada SPRM ini supaya dapat menyiasat dan mengambil tindakan segera terhadap mereka yang terlibat itu kemuka pengadilan. 

“Kita (PAS) juga desak kerajaan Terengganu supaya bertanggungjawab sebab isu ini, Menteri Besar (Ahmad Razif) tak boleh ‘lari kepala’ atau ‘sapu tangan’ kata tak tahu,” dimana satu Satiful Bahri Mamat pihak media selepas mengemukakan laporan pejabat SPRM di Wisma Persekutuan, Kuala Terengganu, pada Isnin 24 November tahun lalu.

Tuduhan dan fitnah itu telah dinafikan oleh Y.A.B Dato Ahmad Razif melalui satu sidang akhbar  “Kerajaan negeri tak pernah luluskan kawasan lombong kepada syarikat itu sama ada secara langsung atau melalui syarikat lain. Syarikat itu juga tidak pernah berurusan dengan mana-mana jabatan kerajaan, terutama dengan Pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG) atau Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu (LTAWT). 

“LTAWT diamanahkan untuk kawal bekas lombong di kawasan Bukit Besi. Kenyataan Li Yang tidak berasas sama sekali dan melalui semakan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), syarikat ini bukanlah syarikat yang diperbadankan di Malaysia,”.

Walaupun isu ini telah di nafikan tetapi PAS Terengganu masih lagi cuba untuk membesarkan isu ini sehingga ingin mengadakan satu perjumpaan bersama anak Terengganu di perantauan bagi membincangkan isu yang telah selesai dan mempunyai jawapan daripada Menteri Besar Terengganu sendiri.

Tidak cukup dengan pebagai tuduhan fitnah yang telah di lemparkan kepada Kerajaan dan MB, kini, anak-anak Terengganu di perantauan pula di jadikan target program yang lebih berunsur keuntungan politik bagi PAS. 

PAS perlu meneliti isu ini sebelum melemparkan fitnah terhadap Kerajaan Negeri dan Menteri Besar kerana mereka perlu tahu Bukit Besi yang dikaitkan CAA Resouces bukan satu sahaja di Terengganu di Machang Kelantan juga terdapat perlombongan Biji Besi di bawah pentadbiran Kerajaan Negeri Kelantan yang juga di tempatnya di namakan Bukit Besi, mungkin di sini titik jawapan yang boleh ditemui.

No comments